Verantwoording
In het Europees Parlement wordt gestemd op wetten, begrotingen en verdragen. Anders dan in de Tweede Kamer hebben Europarlementariërs drie opties om te stemmen: VOOR, TEGEN of ONTHOUDEN van stemmen. Ook kunnen ze AFWEZIG zijn.
Resultaat
Met deze kieswijzer zie je hoeveel procent jouw keuzes overeenkomen met hoe een partij in het Europese Parement heeft gestemd. Stem je op alle stellingen gelijk, dan scoor je 100%. Heeft een partij in het Europese Parlement niet gestemd, dan kan je daar niet hetzelfde op scoren. Sla je een vraag over, dan wordt deze vraag niet meegerekend in het eindresultaat.
Niet alle partijen
NSC, BBB, SP en DENK zitten (nog) niet in het Europese Parlement, die zijn dus niet meegenomen in deze kieswijzer. De enige verkozen PVV-er is halverwege overgestapt naar de FvD. Daarom is de PVV niet meegenomen in deze kieswijzer - anders zou de uitslag met de PVV niet goed overeen komen.
Volt is in Nederland niet gekozen, in Duitsland wel. Omdat Volt een Europese partij is, met in elk land hetzelfde programma, zijn ze in deze kieswijzer wel meegenomen.
Verschillen binnen partijen
Als binnen een partij Europarlementariërs verschillend hebben gestemd, dan is de stem van de partijleider én de meerderheid van de partij gebruikt voor deze kieswijzer.
Als een Europarlementariër is overstapt naar een andere partij, is zijn of haar stem vanaf het moment van overstappen niet meer meegenomen bij die partij.